• Lynhurtig levering
  • Fri fragt på ordre over 299 kr
  • 2 års garanti
  • Lynhurtig levering
  • Fri fragt på ordre over 299 kr
  • 2 års garanti

Returret

30 dages fuld returret

Hurtig levering

Bestil inden kl. 16:00

Danmarks førende

Danmarks bedste ladekabler

Kundeservice

Vi svarer inden for 3 timer

2 års garanti

Altid 2 års garanti på alt

Hurtig levering - bestil inden kl 16

Fakta og myter om dit mobilbatteri

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Der hersker mange myter om, hvordan man får det meste ud af sit mobilbatteri. Skal man oplade lidt af gangen eller er det bedst at dræne batteriet fuldstændig først?

Hvis du leder efter hårde fakta og solid statistik om, hvordan mobilbatterier fungerer, finder du den her i vores guide. Vi giver dig samtidig også et par tips til, hvordan du holder dit batteri ved lige, så det fungerer optimalt i flere år frem.

Hvor længe holder et gennemsnitligt mobilbatteri?

batterikapacitet

Holder dit mobilbatteri længere end gennemsnittet?

Et almindeligt lithium-ion batteri, som vi finder i de fleste smartphones, har en levetid på omkring to til tre år. Herefter vil kapaciteten været falder med minimum 20%. Det er, fordi batterierne er designet til at tåle mellem 300 til 500 battericyklusser. Det er en konservativ vurdering, som de fleste mobilproducenter støtter sig op ad for ikke at love for meget.

Hver battericyklus er en fuld opladning på 100%. Det betyder, at hvis du oplader din mobiltelefon én gang om dagen fra 0% til 100%, vil dit batteris kapacitet falde til 80% efter lidt under halvandet år. Et batteri med lav kapacitet vil stadig fungere fint. Men den vil løbe tør for strøm væsentlig hurtigere end tidligere.

De fleste af os oplader dog vores mobiltelefoner før, de løber helt tør. To opladningerne fra 20% til 80% bruger derfor kun 1,2 battericyklusser. Hvis du kan holde din mobil inden for de niveauer, vil det først miste den kapacitet efter mere end to år.

Er du nysgerrig efter, hvor meget kapacitet dit nuværende mobilbatteri har? 

Med en iPhone kan du se din estimeret kapacitet ved at gå ind i Indstillinger / Batteri / Batteritilstand. Hvis du har en Android-telefon, vil du kunne få et lignende estimat ved at gå ind i Indstillinger / Batteri / Batteriforbrug. Hvor du finder batterikapaciteten kan dog godt afhænge af det enkelte styresystem.

Hvor længe holder en 100% opladning på et mobilbatteri?

Det er svært at sige, hvor længe en opladning holder på din mobil – uanset batteriets størrelse. Det er i højere grad, hvordan du bruger din mobil, der bestemmer, hvor længe den holder på strømmen.

De fleste smartphones fra 2015 og fremad kan typisk holde strøm i otte til 12 timer.

De fleste mobilbatterier er på mellem 3.000 til 4000 mAh. Men hvorvidt det er nok, afhænger af dit forbrug. Hvis du har en stor skærm, sætter lysstyrken til 100% og bruger flere forskellige funktioner eller apps samtidig, vil dit batteri hurtigere løbe tør.

Det er derfor altid bedst at undersøge din egen model, og læse op på producentens egne vurderinger. Men de vil i de bedste tilfælde kun være velbegrundede antagelser.

Vi oplader vores mobiler cirka to gange om dagen

Ifølge en undersøgelse af amerikanernes mobilvaner fra Veloxity oplader den gennemsnitlige amerikaner sin telefon mellem 1,8 til 2,6 gange om dagen. Der er så vidt vides ikke lavet lignende undersøgelser i Danmark. Men vestlige forbrugere har ofte de samme vaner, især når det kommer til elektronik.

Men antallet af opladningerne er sjældent med til at påvirke dit batteris kapacitet eller levetid. Det er derimod hvor mange procenter, dit batteri er på – og præcis, hvor meget du oplader din mobil.

Dit mobilbatteri har det bedst mellem 65% til 75%

batteriniveau

Et mobilbatteri har det bedst, når det ligger på mellem 65 til 75%. Det er et upraktisk råd, men det er også det batteriniveau, hvor du slider mindst på batteriet. Ellers er det bedst at holde sig så tæt på midten som muligt.

Ekstreme batteriniveauer er med til at stresse og belaste litium-ion batteriet. Derfor er det også ofte bedst, hvis du oplader din telefon løbende frem for at løbe tør eller blive ved med at holde det i nærheden af de 100%.

Denne pointe er især vigtig, hvis du oplader din mobil, mens du sover. 

Opladning om natten skader dit batteri

Tidligere har bekymringerne ved opladningen om natten ellers gået på frygt om ildebrande og beskadiget udstyr. Men risikoen for dette er ganske lille, især hvis du bruger en godkendt iPhone oplader. Uanset din oplader, vil flere timers unødig opladning med garanti slide på dit batteri.

Det er ikke kun forbrugerne, der er blevet opmærksomme på, hvordan man kan maksimere batteriets levetid og kapacitet. Apple har i september 2019 tilføjet en indstilling, der gør, at dit batteri venter med at oplade mere end 80%, bortset fra når du har brug for det. Det betyder, at din telefon holder øje med, hvornår du er mest aktiv, og beregner det bedste tidspunkt for at oplade resten af vejen.

To-tredjedele oplever stress pga. et lavt batteri

batteri angst

Et batteri, der blinker 1%, er en stressfaktor for mange. Det er endda blevet navngivet ‘Low Battery Anxiety’ eller lavt batteri-angst. Der er også blevet lavet undersøgelser om, hvorvidt ekstreme tilfælde kan klassificeres som en mental sygdom, nomofobi.

I følge undersøgelsen fra Veloxity har 69,5% af mobilejere oplevet stress eller angst over et lavt batteri. På trods af det, er det kun 4%, der dagligt har en powerbank med sig. Kun 18% har et Lightning-kabel eller anden type oplader-kabel med sig.

Den stress bliver også skabt af selve designet på vores smartphones.

I DR-podcasten ‘2% tilbage’ udtaler Troels W. Kjær, som er hjerneforsker og professor ved Sjællands Universitetshospital, at det lille batteri-ikon er designet til at stresse os: “Det man ønsker at signalere med ikonet, det er at der er en eller anden form for fare på færde. Og vores hjerne kan ikke lide fare.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Luk menu