Batteriet i din smartphone holder ikke lige så længe, som i de gamle dage.
Hovedskurken er, at din mobil i dag skal gøre flere ting, og derfor kræver mere strøm. Den er både din vejviser, din kalender, din bank, dit TV, din computer – og ikke mindst din telefon.
Jo mere vi slider på batteriet, desto kortere levetid har den også. Men hvor længe holder et gennemsnitligt batteri egentlig? Hvorfor mister den potens? Og hvor ofte er det nødvendigt at skifte batteriet i din mobil?
Hvor lang er levetiden på din mobils batteri?
Den gennemsnitlige levetid på batteriet i en mobil er mellem 2-3 år.
Et lithium-ion (Li-Ion) batteri, som du finder i de fleste mobiler, kan tåle mellem 300 til 500 fulde ladninger (fra 0% til 100%), før kvaliteten batteriet er markant forværret. Det vil sige, at batteriets kapacitet er faldt til cirka 80%.
Du kan selv undersøge kvaliteten på dit eget batteri. På iPhones skal du gå ind i Indstillinger / Batteri / Batteritilstand. På Android kan du se et lignende estimat under Indstillinger / Batteri / Batteriforbrug.
Selv hvis kapaciteten på dit batteri er under 80%, vil din som regel stadig fungere som normalt – bortset fra, at den vil have sværere ved at holde på strøm i lige så lang tid som tidligere.
Hvorfor bliver batteriet værre, når det oplades?
Jo mere du lader op, desto mere slider du på batteriet.
Den elektrokemiske proces, der gør, at batteriet overhovedet kan genoplades, er med til at opløse på lithium-grundstoffet i dit batteri. Det lyder lidt teknisk, men helt praktisk betyder det, at lithium danner en hinde, der skaber ekstra modstand, som forhindrer batteriet i at holde på strømmen.
Sagt på en anden måde – hver gang du oplader din telefon, skærer du et par sekunder af dens maksimale levetid.
Der er i alt tre ting, der slider på din mobils batteri:
- Høj afladningsrate – hvor meget strøm, din mobil bruger
- Dybere afladninger – jo mere og dybere dit batteri bliver drænet under en vis procentgrænse (især under 30%)
- Lavt eller højt batteriniveau – dit batteri har det bedst omkring 65-75%
Vil du gerne mere i dybden med, hvordan din mobils batteri fungerer? Så læs vores artikel om myter og fakta om mobilbatterier.
En dårlig oplader kan også forværre problemet. Hos Mobilopladere.dk har vi et solidt udvalg af de bedste mobilopladere. Du kan bl.a. få iPhone opladere med og uden fast charging, samt opladere til Samsung, OnePlus og de mange andre store mobilmærker.
Hvorfor har min gamle mobil svært ved at holde strøm, selvom jeg ikke har brugt den?
Men batteriet har heller ikke godt af at ligge i en skuffe et sted, og ikke blive brugt.
Her aflader det nemlig sig selv, hvilket kan være årsagen til, at din gamle back-up mobil ikke længere er i stand til at holde på strøm.
Det betyder at en lignende proces, som gør, at din mobil mister kapacitet, når den bliver ladt op, også er skyld i, at den mister strøm og kapacitet, når du ikke bruger den i længere tid.
Skal jeg skifte mit batteri – eller købe en ny mobil?
Det kan sagtens betale sig at få skiftet batteriet i sin mobil.
Men da den gennemsnitlige mobil har en levetid på lidt under tre år, er det ikke en nødvendighed for alle. Reparation og udskiftning er dog mere klimavenlige alternativer til en ny mobiltelefon.