• Lynhurtig levering
  • Fri fragt på ordre over 299 kr
  • 2 års garanti
  • Lynhurtig levering
  • Fri fragt på ordre over 299 kr
  • 2 års garanti

Returret

30 dages fuld returret

Hurtig levering

Bestil inden kl. 16:00

Danmarks førende

Danmarks bedste ladekabler

Kundeservice

Vi svarer inden for 3 timer

2 års garanti

Altid 2 års garanti på alt

Hurtig levering - bestil inden kl 16

Universaloplader i 2020?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Den samme universaloplader til din iPhone, din vens Samsung og enhver anden trådløs enhed. Det er plan for fremtiden, hvis det stod til EU-parlamentarikerne.

EU-parlamentet har i tidlig januar 2020 afholdt en høring om et lovforslag, der skal kræve at smartphone- og andre elektronik-producenter går samme om en fælles standard. I skrivende stund er der kun tale om en frivillig ordning, som selskaberne kan vælge at deltage i.

En reel, lovpligtig, universaloplader ville betyde, at du fremover ville kunne oplade din mobil, tablet, kamera eller anden bærbare enhed med samme oplader.

Hvad skal vi med en universaloplader til mobil?

De fleste mennesker i dag bruger typiske to-tre opladere, afhængig af deres job, interesser og livssituation. Der kan være én type til din arbejdstelefon, én til din almindelige mobil og én til dine hovedtelefoner.

En universaloplader ville kunne mindske antallet af opladere, du enten skal eje eller rende rundt med fra dag til dag.

Ifølge BEUC – den europæiske forsamling for forbrugerorganisationer, som Forbrugerrådet er en del af – eksisterer der i dag tre overordnede typer af opladere: Micro USB, USB-C og Lightning.

For det meste holder de enkelte smartphone-producent sig til en slags oplader – eller også er de ved at overgå til en ny type oplader. En Samsung oplader kan for eksempel være enten med Micro USB eller USB-C. iPhone opladere bruger derimod eksklusivt Apples egen Lightning-teknologi.

Men selv hvis du har holdt dig til et brand og deres tilhørende økologi, såsom Apple, vil du til tider også opleve, at du skal bruge flere forskellige opladere. En nyere MacBook oplader kører eksempelvis USB-C, hvorimod en iPad oplader bruger samme opladertype som en iPhone.

1. Mere belejligt med en universel strømforsyning

Med en universaloplader ville opladning blive markant mere overskueligt og belejligt. Det ville betyde, at du stort set med garanti ville kunne låne din ven eller kærestes oplader, selvom I bruger forskellige slags smartphones. Og så slipper du også for store opbevaringskasser med flere forskellige ledninger og opladere viklet godt og grundigt ind i hinanden…

Det ville også betyde, at du ikke ville behøve at holde styr på præcis hvilken enhed, der bruger hvilken oplader.

Producenterne ville selvfølgelig stadig kunne indrette deres opladere, så de har en bedre ydeevne, hvis du bruger deres produkter, men i praksis ville de fleste opladere kunnet klare jobbet.

Den ekstra belejlighed vil ultimativt gavne forbrugernes hverdag.

2. Skære ned på elektronisk skrald

En universaloplader vil også være med til at skære ned på det elektroniske affald, der bliver  produceret.

EUs egne beregninger peger på, at opladere for mere end 51.000 tons affald årligt.

Da smartphones er nogle af de mest udbredte former for elektronik, vil vi kunne spare mange naturressourcer ved at overgå til en universaloplader.

I en udtalelse til DR, siger den polske EU-parlamentariker, Rosa Thun, er den nuværende frivillige aftale ikke nok:

– Vores borgere er nødt til at købe nye ladere, når de køber et nyt apparat. Det er spild af naturressourcer. Vi drukner i et hav af elektronisk affald. Vi kan ikke fortsætte på den måde.

Ikke første gang EU forsøger at indføre en universaloplader

Dette er ikke EUs første forsøg på at indføre en universaloplader. Det har de forsøgt i mere end ti år.

Tilbage i 2009 var der mere end 30 forskellige slags opladere på markedet. Her indgik Apple, Samsung og de andre store mobilproducenter i en frivillig aftale om at standardisere deres opladere – men den aftale udløb i 2014.

Udviklingen er gået i den rigtige retning, men indtil videre kan du stadig finde i hvert fald to forskellige typer af opladere: Lightning og USB-C.

Udfordringer ved universalopladere

Apple har tidligere været ud og argumentere mod universelle opladere, fordi de mener, at det vil være med til at hindre innovation på området.

Derudover ville en ny universaloplader være med til at betyde, at nuværende brugere ville være nødt til at købe nye opladere, når de engang skiftede telefon. 

Hvis butikker og lagre lå inde med opladere, der endnu ikke var solgt, ville de også blive forældet det øjeblik, vi skiftede over til en universaloplader.

Universaloplader i 2020?EU-kommissionen vil publicere en større undersøgelse af emnet i løbet af de kommende uger, så det vil være nemmere at få overblik over situationen – og udarbejde lovgivningsforslag, der tager højde for fordele og ulemper ved universelle opladere.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Luk menu